miercuri, 16 mai 2018

Invitație la hramul bisericii noastre

Iubiţi fraţi întru Hristos Domnul,
Avem bucuria de a vă invita să participaţi Joi 17 Mai 2018 la sărbătorirea hramului bisericii noastre, Înălţarea Domnului. 
După tradiţia Bisericii Ortodoxe, fiecare biserică, în momentul înfiinţării, primeşte un nume, care devine hramul său. Sfinţirea sau târnosirea este deci actul de botez al noului lăcaş de închinăciune, care primeşte de la arhiereu hramul său, numele său. Prin sfinţirea bisericii, hramul devine îngerul păzitor al bisericii, patronul său spiritual. În timp ce îngerul păzitor al credinciosului se îngrijeşte de salvarea unui singur suflet creştinesc, hramul bisericii ocroteşte viaţa şi se îngrijeşte de mântuirea tuturor credincioşilor bisericii. El strânge laolaltă conştiinţa tuturor credincioşilor bisericii sub stindardul izbăvitor al Sfintei Cruci, pentru realizarea supremului ideal, îndumnezeirea tuturor întru Hristos Domnul.

Biserica „Înălţarea Domnului” îşi va sărbători cu deosebită solemnitate şi emoţie al 83-lea Hram din istoria sa.

"Parohia a fost construită între anii 1926-1935. Este un edificiu pe plan triconc, având abside poligonale cu trei laturi, prevăzute cu o turlă centrală. Precedate de un pridvor de zid deschis, se înalţă două turnuri-clopotniţă zvelte, cu terminaţii octogonale. Edificiul este acoperit în întregime cu tablă. Parohia a fost construită cu banii primiţii de la „Casa Muncii Căilor Ferate Române” prin eforturile depuse de către preotul ortodox al localităţii, Adam Lula. Sfinţirea bisericii a avut loc în data de 3 noiembrie 1935. Interiorul a fost pictat de către Traian Cornescu şi Constantin Bacalu, între anii 1933 şi 1934. De la ridicarea parohiei în 1920, până la finalizarea acesteia, slujbele s-au oficiat într-o capelă modestă improvizată într-o sală de clasă." Referinţe: Dobrei Florin, Bisericile Ortodoxe Hunedorene, Reşiţa: Editura Eftimie Murgu, 2011, pagina 301.)

Vă aşteptăm cu drag să vă bucuraţi alături de noi de acest prilej de rugăciune, unitate şi comuniune sufletească şi împreună, cu credinţă şi smerenie, să slăvim pe Dumnezeu cel unit în Treime, Tatăl, Fiul si Duhul Sfânt!

Programul slujbelor este următorul:
Miecuri 16 Mai - ora 18 - Vecernia
Joi         17 Mai - ora 9.00  - Utrenia
                          - ora 10.00 - Sfânta Liturghie
                          - ora 18.00 - Taina Sfântului Maslu*

 Slujba Sfântului Maslu va fii săvârşită de un sobor de mai mulţi preoţi, avându-l în mijlocul nostru şi pe Pr. Conf. Univ. Dr. Vasile Vlad, care la sfârşitul slujbei va rosti şi un cuvânt de folos sufletesc .

Predica la Inaltarea Domnului

Iubiţi credincioşi,

Momentul Înălţării Domnului, o dată cu semnificaţiile teologice, mântuitoare, ne atrag atenţia asupra a două precizări făcute de evanghelişti, care pot scăpa uneori cititorului grăbit: în timp ce se înălţa la cer Domnul binecuvânta... şi ucenicii s-au întors în Ierusalim cu bucurie mare.
Asupra acestor două precizări, socotim potrivit a zăbovi în cele ce urmează.
Aşadar, ultima imagine rămasă în ochii ucenicilor este aceea în care Mântuitorul binecuvântează, icoana aceasta fiind o expresie a iubirii Lui dumnezeieşti faţă de lumea pentru care S-a întrupat, S-a jertfit, a murit şi a înviat. Prin gestul binecuvântării, Mântuitorul confirmă propriile-I cuvinte: „Eu sunt păstorul cel bun” (Ioan, 10, 11), „voi sunteţi prietenii Mei” Ioan 15, 14) şi mai ales, „să vă iubiţi unul pe altul, precum Eu v-am iubit pe voi” (Ioan 13, 34, subl. n.).

Cuvânt al Sfântului Ioan Gură de Aur la sărbătoarea Înălțării Domnului la cer

Deci, Domnul Iisus, după ce a grăit cu ei, S-a înălțat la cer și a șezut de-a dreapta lui Dumnezeu“ (Marcu 16, 19)
“Ce sărbătoare este astăzi? Este o sărbătoare înaltă și mare, care covârșește mintea omenească, și vrednică de marea bunătate a Aceluia ce a așezat-o, adică a lui Dumnezeu. Astăzi neamul omenesc iarăși s-a împăcat cu Dumnezeu. Astăzi vrăjmășia cea îndelungată s-a ridicat, războiul cel îndelungat s-a sfârșit. Astăzi s-a încheiat o minunată pace, care mai înainte niciodată nu se putea aștepta. Căci cine ar fi nădăjduit că Dumnezeu iarăși se va împăca cu oamenii? Nu pentru că Domnul era vrăjmaș al oamenilor, ci pentru că robul era ușuratic la minte; nu pentru că Stăpânul era aspru, ci pentru că robul era nemulțumit.

Predică la Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor) - Pr. Ilie Cleopa



Iubiiţi credincioşi,

Biserica cea dreptmăritoare a lui Hristos are un brâu; un brâu falnic, cu care se încinge în fiecare an. Brâul aceasta poartă pe dânsul douăsprezece semne, adică douăsprezece mari sărbători cu praznice împărăteşti.
Brâul acesta cu un capăt ajunge la Buna Vestire şi cu celălalt ajunge până acum, până în ziua de azi, la Înălţarea Domnului.

Sfântul Luca al Crimeii: Înălțarea Domnului – „Eu sunt cu voi”

Nu voi predica mult astăzi din cauza neputințelor mele, mă voi strădui numai să vă explic condacul sărbătorii de astăzi, atât de bogat în înțelesuri.
Ascultați, ascultați cu mare atenție condacul acesta (corul cântă): „Plinind rânduiala cea pentru noi şi pe cele de pe pământ unindu-le cu cele cereşti, Te-ai înălţat întru slavă, Hristoase, Dumnezeul nostru, de unde nicicum nu Te-ai despărţit; ci, rămânând nedepărtat, strigi celor ce Te iubesc pe Tine: Eu sunt cu voi şi nimeni împotriva voastră”.
Ce înseamnă: Plinind rânduiala cea pentru noi?